Team

TEAM DRAZANS SCHOOLJAAR 22/23

Inet Arts - Dansdocent en Directeur

Danskind, zo noemde mijn moeder mij. Vanaf jongs af aan danste ik door het huis, in de tuin, bij balletjuf Joan, bij elke weekafsluiting op de basisschool. Na mijn opleiding bij Codarts Rotterdam voor Docent dans was ik van 1998 t/m 2013 eigenaar van ‘De Balletschool’ in Arnhem (NL). In deze periode heb ik ook verschillende samenwerkingsprojecten gedaan met theatermaker Peter Löhr van 'De Geheime Goudvis'. Deze projecten hebben mijn liefde voor theater en vooral ook 'interdisciplinair werken' aangewakkerd. Over de grenzen van je eigen vak kijken, samenwerken en verbinden.
Ik hoop met mijn werk, als docent en als leidinggevende, anderen te kunnen inspireren en te helpen met hun ontwikkeling. Van plezier beleven aan dansen en spelen, tot het ontwikkelen van je talenten; van het ontwikkelen van je lichaamsbewustzijn tot aan het leren en durven presenteren van jezelf aan anderen. Maar ook de begeleiding van jong volwassenen die - net als ik - van hun passie hun beroep willen maken. Aan de ene kant gaat dat om de jongeren van 't eiland helpen op hun weg naar een vervolgopleiding in het buitenland, maar ook docenten in opleiding van verschillende theatervakopleidingen uit Nederland, hier op 't eiland begeleiden in het laatste stukje van hun opleiding tot theaterdocent en -maker.

Maaike Kempers - Theaterdocent en Bestuur

Tijdens mijn opleiding docent theater aan de HKU Theater maakte ik een voorstelling bij La Tentashon met jongens van Brasami. Mijn eerste kennismaking met Curaçao. Het eiland raakte me. De dynamiek, de warmte van de mensen, de mogelijkheden én de uitdagingen op het gebied van theater & educatie.

Vanaf 2010 woonde ik op het eiland en was verbonden aan Drazans, waarbij ik het stokje in 2011 overnam van oprichter Etta Andrea. In de jaren die volgden ging de focus naar het ontwikkelen van sociaal maatschappelijke projecten in kwetsbare wijken van het eiland. Daarnaast zetten we als school in op talentontwikkeling samen met partners in Nederland omdat we veel potentie zagen bij de jeugd. Verschillende leerlingen van Drazans werden in de jaren die volgden aangenomen bij theateracademies in het buitenland.
Inmiddels staat er een volwaardige jeugdtheaterschool met een bevlogen team die op allerlei plekken theater maakt, kinderen prikkelt en vele samenwerkingsverbanden aangaat met partners op het eiland. Op dit moment kijken we over de grenzen van ons eiland en verbinden we ons aan de andere eilanden binnen de Cariben.

Ik ben er van overtuigd dat theater kinderen en jongeren kan stimuleren, verbinden en inspireren. En soms kan laten zien dat de wereld meer mogelijkheden heeft dan dat zij kennen vanuit de omstandigheden waarin zij opgroeien. Talloze kinderen en jongeren heb ik in de afgelopen jaren vanuit Drazans kunnen volgen in hun creatieve en persoonlijke ontwikkeling. Theater heeft de levens en toekomstperspectieven van kinderen en jongeren op Curaçao in positieve zin veranderd. Daar ben ik trots op. Ik hoop nog lang bij te kunnen blijven dragen aan deze bijzondere jeugdtheaterschool.

Michelle Thielman - Theaterdocent

Mijn naam is Michelle Thielman. Ik ben op Curaçao geboren en getogen maar ik had altijd acteer ambities. Met heel veel moeite kwam ik op een theateropleiding in Nederland. Ik heb als profiel sociaal artistiek gekozen omdat ik heel veel waarde hecht aan gemeenschappen om mij heen.

Ik ben afgestudeerd als docent theater ArtEZ Zwolle, en sindsdien werk ik bij Drazans jeugd theaterschool. Naast het geven van theaterlessen in Pietermaai, houd ik mij vooral bezig met de sociale projecten van Drazans. Ik geef les op basisscholen in de meer kansarme wijken van het eiland en werk mee aan het project ODE AAN DE WIJK in Wishi Marchena.

Tijdens mijn opleiding was mijn missie om Curaçaose kinderen te faciliteren om in een theateropleiding te komen, en ik kan zeggen dat ik nu al mijn doel bereikt heb!

Liselot van den Boogaard - Dansdocent

Ik ben Liselot van den Boogaard. Met veel enthousiasme en betrokkenheid geef ik de les Kleutermix, werk op de wijkscholen en help waar kan op kantoor.
Ik heb de opleiding tot Docent dans afgerond aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem (NL), en gebruik graag veel beweging in mijn lessen. Ik werk graag met álle leeftijden en verschillende soorten mensen met diverse achtergronden, wat ervoor zorgt dat er altijd nieuwe situaties en ideeën ontstaan.
​Daarnaast creëer ik mijn lessen zoveel mogelijke ontwikkeling voor alle leerlingen, zowel technisch als creatief, gepaard met veel plezier. Leren is belangrijk, maar plezier staat voorop!
Ik houd van positiviteit en streeft ernaar dat iedere leerling eigenaarschap voelt en zich af en toe ergens over kan verwonderen.

Marloes van Hout – van Rooijen - Medewerker Drazans

Creativiteit, zang, theater en (evenementen)organisatie, zijn 4 woorden die mijn leven en carrière typeren.

Mijn naam is Marloes van Hout – van Rooijen en ik woon ruim 16 jaar op het eiland.
Wat een talent is er hier te vinden! Ik ben blij dat ik achter de schermen al vaak mijn steentje heb mogen bijdragen aan de ontwikkeling hiervan.

Ook nu, bij Drazans, vind ik het geweldig om te zien, hoe kinderen gaan stralen en jongeren tot bloei komen, door te doen wat hen blij maakt. Ik faciliteer daarin graag met alles wat nodig is om dit talent te helpen ontwikkelen.
Bij Drazans verricht ik alle soorten kantoorwerkzaamheden. Daarnaast werk ik mee in de productie van de verschillende voorstellingen en vele projecten. Het leuke hieraan ook nog is, is dat deze op allerlei verschillende locaties op het eiland plaatsvinden!

Een leuke creatieve uitdaging om mee te werken aan deze kant van Drazans!
Ik hoop je te zien, voor of achter de schermen...

Marte Nijland - Stagiaire Docent Theater

Ik ben Marte Nijland. In 2021 ben ik afgestudeerd aan de MBO Acteursopleiding in Almelo en momenteel zit ik in mijn derde jaar van de opleiding Docerend Theatermaker aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten. In voorgaande stages heb ik lesgegeven en voorstellingen gemaakt met kinderen / jongeren tussen de 6 en 18 jaar bij een musicalschool, theaterschool en een middelbare school. Tijdens mijn studie ontdekte ik hoe ik de vrijheid, fantasie en mogelijkheden die in mij losbarsten tijdens spel ook anderen kan laten ervaren. Ik heb ervaren hoe waardevol dit kan zijn. Ik geniet er enorm van om jeugd te begeleiden in het verleggen van grenzen en het experimenteren met theater. Momenteel loop ik stage bij Jeugdtheaterschool Drazans. Ik geef lessen op wijkscholen bij de groepen 3/ 4 en groep 6 en bij de theaterschool aan leerlingen tussen de 9 en 15 jaar. Ook mag ik meewerken aan 2 gave projecten met jongeren van het eiland. Als maker en docent probeer ik vanuit fantasie en plezier de leerlingen kennis te laten maken met theater en hun talenten te ontdekken. Ik geniet van het werken met deze enthousiaste, leergierige leerlingen en ik geloof dat door middel van theater en kunsteducatie de jeugd van Curaçao zich positief ontwikkelt op creatief en sociaal vlak. Het maakt ze ruimdenkende fantasierijke mensen.

Joy Hanraths - Stagiaire Docent Theater

Hoi!
Mijn naam is Joy Hanraths. Ik ben in opleiding tot theaterdocent aan de Fontys Academy of the Arts te Tilburg. Vanaf begin februari tot heden geef ik theaterlessen op het eiland. Ik werk op de wijkscholen, geef theaterles aan jongeren bij Drazans en werk mee aan verschillende projecten, zoals de immersieve expositie ‘Kòrsou den nos bista’, gemaakt door en voor jongeren op Curaçao.
Tijdens mijn stage hier werk ik met kinderen en jongeren variërend tussen de 4 en 20 jaar. Bij elke leeftijdsgroep probeer ik op een speelse manier de kinderen en jongeren uit te dagen: Waar liggen de grenzen van fantasie en verwondering? Ik moedig de leerlingen aan om te durven spelen, jezelf te laten zien en in contact te komen elkaar. Ik werk graag met muziek in de lessen en ook speel ik vaak mee met de leerlingen om hen uit te dagen hun fysiek meer te gebruiken.
Theater is een middel om elkaar te ontmoeten. In de lessen worden de leerlingen nieuwsgierig naar elkaar, de oefeningen, de thema’s die we in de lessen behandelen en naar mij en ik wordt nieuwsgierig naar hen. Theater betekent voor mij ontmoeten en leren van elkaar.

Fleur Favalli - Stagiaire Docent Theater

Mijn naam is Fleur Favalli. Ik ben 25 jaar oud en zit in mijn derde jaar van de opleiding Docent Theater aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Vanaf jongs af aan waren zingen, verhalen verzinnen en verkleedpartijen een ongelooflijke uitlaatklep voor mij. Zo kon ik mij uren vermaken op de wc terwijl ik hardop hele verhalen bedacht bij de plaatjes van de kalender aan de muur.

In 2020 ben ik afgestudeerd aan de mbo acteursopleiding in Arnhem waarna ik erachter kwam dat ik graag de schakel wilde maken van alleen in de spotlight naar samen in de spotlight.
De afgelopen drie jaar heb ik ervaring opgedaan in het lesgeven aan verschillende doelgroepen en het maken van voorstellingen. In 2022 heb ik een kleutervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek vanuit het thema 'Gi-ga-groen' en deze voor verschillende basisscholen in Nederland gespeeld.

In de periode dat ik als stagiaire bij Drazans aan het werk ben zal ik samen met de jongeren van de werken aan een kleutervoorstelling die zij ook op scholen zullen presenteren en zal ik lessen geven op verschillende scholen over het eiland.
In mijn lessen staan samen onderzoeken, persoonlijk contact en plezier centraal. Wanneer leerlingen de ruimte voelen om te falen en het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd wordt ontstaan de mooiste interacties. Mijn ervaring als acteur zal ik gebruiken om al spelenderwijs sociale en artistieke vaardigheden aan te leren. Daarnaast hoop ik ook van hen en de cultuur van Curaçao te leren en de inzichten die ik op doe te verwerken in mijn toekomstig docent- en makerschap.