Talent Ontwikkeling

TALENTONTWIKKELING

TALENTONTWIKKELING

Bij sommige van de jongeren die les volgen bij Drazans is er een wens om door te stromen naar een theater vervolgopleiding in Nederland. Door heel wat knelpunten is dit geen vanzelfsprekend traject voor jongeren van het eiland. Hierdoor is Drazans in september 2019 de “Theater Talentenklas” gestart om de overstap tussen Drazans en het kunstvakonderwijs kleiner te maken.
In de theater talentenklas is het doel om het niveau spel inhoudelijk hoger te tillen, de jongeren te informeren over diverse vakopleidingen en hen voor te bereiden op het doen van audities.

Na een korte serie intensieve spellessen en een auditie zijn er in het eerste jaar 9 jongeren van start gegaan, allen met theater ervaring (spelen en maken) in de leeftijd 15-20 jaar. Met succes zetten we deze Theater Talentenklas nu al een paar jaren voort. Vanaf september 2021 is Drazans ook gestart met de Junior Talentenklas om zo het instroomtraject nog meer vorm te geven.

Om het perspectief van onze leerlingen nog verder te verbreden en ze een beter beeld te geven over wat het kunstvakonderwijs in Nederland inhoud werkten we samen met de HKU. We boden tegelijkertijd met de HKU de Week Zonder Naam, een van de lesprojecten van de HKU, hier aan op Curaçao voor onze talentvolle leerlingen. De eerste versie hiervan was in Januari 2020.

De eenmalige ervaring WZN 2020 leerde dat deelnemers zeker bereid waren met elkaar samen
te werken. Het bleek echter een uitdaging om zichzelf te durven ‘onder te dompelen’ in een
andere discipline en zelf over een grens van een eigen discipline te gaan. In de aankomende
jaren zorgen we dat jongeren meer ervaring op kunnen doen en het niet eenmalig aan bod komt. De WZN 2021 nemen we als startpunt. Vanuit daar zetten we daarnaast jaarlijks 2 interdisciplinaire spel- en maakprojecten op.